Heeft u last van muizen? Dat is erg vervelend! Wij kunnen dit ons maar al te goed voorstellen. Muizen in huis of in uw bedrijf vormen een veelvoorkomend probleem. Naast dat deze muizen schade kunnen veroorzaken, of nog erger brand kunnen veroorzaken door het knagen aan de bedrading, kunnen ze ook ziektekiemen zoals bacteriën/virussen overdragen.
Hoe herken je overlast?
Er zijn verschillende methoden om te ontdekken dat jij last hebt van muizen. Deze beesten zijn namelijk super goed in het verstoppen. De eerste keer zal je per toeval sporen ontdekken. Met de volgende tips kun je de volgende keer gericht op onderzoek uit gaan. Let op de volgende sporen:
- Aangevreten eten/verpakkingen;
- Geur van muizenurine;
- Muizenkeutels;
- Bruine sporen tegen wanden/balken en op de vloeren;
- Krassende geluiden in muren, vloeren of plafonds; en
- Knaagschade aan kastjes, bedrading, textiel en tapijten.
Let erop dat je eventuele muizenuitwerpselen/urine niet aanraakt. Dit kan namelijk ziekteverwekkende stoffen bevatten. Je kunt dit opruimen, maar trek rubberen handschoenen aan. Gebruik na het grondig schoonmaken ook nog een desinfecterend middel.
Muizen zijn er verschillende soorten en maten
Er zijn verschillende soorten muizen. Met welke muizensoort jij te maken hebt is van vele dingen afhankelijk. Onze ongediertebestrijder kan u vertellen van welke soort u last heeft:
- Huismuis
Dit soort zorgt voor de meeste plagen in huizen en bedrijfspanden. Hij kan 7 tot 10 cm lang worden, heeft een spitse kop en een grijsbruine rug.
- Bosmuis
Deze leeft in de vrije natuur, maar zodra het koud wordt in de winter zoekt hij een plekje in gebouwen. Hij wordt ongeveer 10 cm lang, heeft een spitse snuit en een bruine rug. Deze soort is beschermd en mag dan ook niet bestreden worden.
- Veldmuis
De veldmuis leeft op de open velden. Veldmuizen komen wel in woningen of bedrijven terecht, maar dit komt omdat de kolonie anders overbevolkt raakt. Veldmuizen hebben in tegenstelling tot de anderen een stompe snuit, bruine rug en een korte staart. Ook deze soort is wettelijk beschermd
Muizenoverlast bestrijden
Je kunt zelf aan de slag gaan en muizenoverlast gaan bestrijden door middel van het plaatsen van muizengif. Echter kunnen de muizen reistent worden voor het gif, en dat maakt het bestrijden van deze dieren nog lastiger.
Professionele hulp is dan je enige oplossing. Vooraf voert de bestrijder een inspectie uit. Aan de hand van deze inspectie stelt hij de oplossing voor. Na de ingreep zal er binnen twee of drie weken geen muizen of sporen te zien zijn.