Vorig jaar was de eikenprocessierups in opspraak toen hij in Nederland was. De eerste nesten zijn de afgelopen weken alweer gespot in de bomen. En gemeenten zijn al druk bezig met nieuwe maatregelen tegen deze rups.
De eikenprocessierups is een rups die jeukende bulten kan veroorzaken bij ‘vijanden’. En dit is iets waar niemand op zit te wachten. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je zelf kan ondernemen om deze rups tegen te gaan.
Wat kun je er tegen doen?
Natuurlijke vijanden zijn een van de grootste bestrijders van deze rups.
Deze vijanden kun je activeren door nestkastjes op te hangen, hier komen vogels op af. Door het zaaien van aaltjes activeer je sluipvliegen. Deze beestjes eten de eikenprocessierups.
Zodra rupsen in de bomen zijn, beginnen gemeenten met het werken met aaltjes. Dit zijn kleine methoden waarmee ze werken. Ook spuiten ze een bacterie in de bomen. Hierdoor gaan de eikenprocessierupsen dood. Gemeenten zijn veel verder dan vorig jaar op het gebied van bestrijden. Mede door het opdoen van kennis en de aandacht voor het probleem.
Voor gemeenten is het belangrijk om niet roekeloos met vergif te behandelen. Er moet ook worden gekeken naar de ecologische afwerking en gezondheidsrisico’s die aan deze middelen hangen.
Houdt het ooit op?
In deze zomer moeten mensen rekening houden met jeuk en ademhalingsproblemen. Het probleem geheel uitroeien, zit er namelijk nog niet in.